Soraa, sepeliä ja rompolia

Talon pohjaa, perustan alustaa muokastessa tulee tarve tilata myös uutta maa-aineista, soraa, sepeliä ja "rompolia". Oman kokemukseni mukaan maansiirto ja kiviaineis on rakentamisessa se alue, jossa kilpailu toimii. Tavaraa saa nopealla aikataululla ja hinnat ovat kilpailukykyisiä. Yksityisasiakkaiden "kusettajia", eli kokeillaan vaikka tätä hintaa jos maksaisi -yrittäjiä ei tule kovin helposti vastaan. Eniten hintaan vaikuttaa kilpailutilanteen lisäksi se, miltä etäisyydeltä urakoitsija toimittaa maa-aineista.

Tavaraa on monenmoista ja samalle tavaralle löytyy monta nimeä, on salaojahiekkaa, rompolia, tuhkaa ja ties mitä sepeliä 0-4 mm. 4-8 mm jne. Tilaa siitä sitten oikeaa maantäytettä oikeaan kohteeseen, kun ei edes tiedä mitä rompoli tarkoittaa.

Kolmeksi perussäännöiksi voisi koota seuraavat: Ensimmäinen sääntö olisi, että jos pitää katkaista veden nousu maaperästä niin hienoin kiviaines pitää olla pois, jotta kapillaari-ilmiötä ei pääse syntymään. Toinen sääntö voisi olla, että yli 10 senttisiä kiviä on hankala lapioida, mutta isoilla kivillä saa parhaiten kantavuutta. Rompolissa isoja kiviä on yleensä mukana. Kolmas sääntö voisi olla, että jos haluaa pihalle hienojakoisen ja kovan pinnan, niin mukana on oltava se nolla-aines, tuhka, joka sitoo kivet toisiinsa. Neljä senttiset kivet ilman "tuhkaa" on kuin kuulalaakereilla kävelisi.

  • Mitä isompaa kiveä niin sitä v-mäisempää lapioida.
  • Kapillaari-ilmiön katkaisussa ei saa olla hienoa ainesta mukana
  • Se hienoin kivituhka sitoo ne pienet kiviset "kuulalaakerit" kivikovaksi alustaksi

Ei kommentteja: